Mijn avontuur - Reisverslag uit Marum, Nederland van Jan Bakker - WaarBenJij.nu Mijn avontuur - Reisverslag uit Marum, Nederland van Jan Bakker - WaarBenJij.nu

Mijn avontuur

Door: euphjan

Blijf op de hoogte en volg Jan

15 Januari 2012 | Nederland, Marum

Mijn naam is Jan Bakker. Ik ben 19 jaar en sinds 10 jaar lid van Showband Marum, eerst op trompet, later op euphonium en tussendoor nog een jaartje op trombone. Deze zomer hoop ik bij Carolina Crown te lopen, een DCI korps uit South Carolina (Verenigde Staten). Voor wie er niet mee bekend is: drum corps lijkt op wat we met de showband doen. In Amerika zijn een aantal van deze korpsen verenigd in Drum Corps International (DCI).

In 2010 ben ik tijdens mijn vakantie naar een DCI contest geweest (de quarterfinals in Indianapolis). Die wedstrijd maakte zo’n indruk op mij dat ik besloot dat ik ooit DCI wilde lopen en het liefst bij Carolina Crown (omdat hun muziek mij het meest aansprak). Om zoiets te kunnen, zo dicht bij het perfecte te komen, leek me fantastisch en de discipline die ik daar zou opdoen zal ik de rest van mijn leven baat bij hebben.

Eind 2010 maakte ik een open auditiefilmpje wat ik naar ongeveer alle DCI korpsen stuurde, om erachter te komen waar ik stond: wat waren mij sterke punten, wat waren mijn zwakke punten en bij wie kon ik het jaar daarop misschien wel lopen? Ik kreeg van bijna alle korpsen daar een reactie op. Niet allemaal positief, maar wel allemaal enthousiast. Van Carolina Crown kreeg ik de reactie dat ze me wel een kans gaven, maar het nu nog niet konden zeggen.

De maanden daarop gebruikte ik om te onderzoeken hoe ik een eventuele DCI reis het beste kon indelen. Een jaar bij een korps bestaat ongeveer uit de volgende onderdelen:
- Één of twee auditiecamps (weekenden) in November/December
- +/- 4 gewone camps, ongeveer 1 per maand van Januari tot April
- Spring Training, van half mei tot half juni ongeveer non-stop repeteren en
- Tour, van half juni tot half augustus ongeveer elke dag overdag repeteren en ‘s avonds een optreden
Vooral de camps zouden bij mij problemen opleveren, omdat ik tussen de camps door toch iets moest doen. Het bleek uiteindelijk dat het het goedkoopst was om heen en weer te vliegen, en niet daar tussendoor te blijven, dus besloot ik dat te doen.

In de herfst van 2011 vroeg ik de auditiepakketten aan van Carolina Crown en nog een paar korpsen. Ondertussen had ik met Crown afgesproken dat ik niet naar de auditiecamps zou komen, om kosten te sparen, en in plaats daarvan filmpjes zou maken. Die filmpjes stuurde ik voor de zekerheid ook op naar een ander korps dat wat lager op de ranglijst staat (de Blue Knights). Die boden me gelijk een spot aan, waardoor ik in ieder geval deze zomer kon lopen, ook als Carolina Crown op niets zou uitdraaien. Ook Carolina Crown was redelijk positief. We spraken daarop af dat ik naar het januari camp zou komen en dan uitsluitsel zou krijgen.

Komende donderdag is het zo ver: dan stap ik op het vliegtuig naar Philadelphia, waar ik overstap op een vliegtuig naar Charlotte. Daar wordt ik dan opgepikt door een busje van een hotel waar ik voor niet al te veel geld kan slapen. Vrijdag wordt ik weer naar het vliegveld gebracht en daar wordt ik dan weer opgepikt door een busje van Carolina Crown. En dan begint het!